Godt øl bryg det selv 1+2
Bryg din egen øl. På disse to dvder får du en grundig gennemgang af ølbrygning og hvordan du kan brygge din egen øl. Anders Grønlund og Toke Kjøller - medaljevindende hjemmebryggere - viser, hvordan man med en beskeden investering og en god portion tålmodighed kan lære at brygge fire forskellige øltyper: Indian Pale Ale (IPA) og Stout (DVD 1) samt Hvedeøl og Pilsner (DVD 2). De gennemgår også hvilket udstyr du skal anskaffe, og hvilke ingredienser du skal bruge. God fornøjelse!
Du kan læse mere om de enkelte DVDer ved at trykke på dem ude til højre →
Lager: På lager
Pris: 258,00 DKK
Specialpris 199,00 DKK
Bryg din egen øl
Øl og ølbrygning er blevet en stor ting og interessen er stadig stigende. Først kom de mange mikrobryggerier, der efter en turbulent opstartsfase hvor hver anden landsby skulle have sit eget bryggeri, er ved at finde et godt og stabilt niveau, og hurtigt efter de store bryggeriers specialbryggerier. Helt naturligt fulgte en ny opblomstring af interessen for selv at brygge sit eget øl. I modsætning til for nogle årtier siden, hvor det primært drejede sig om at omgå den kraftige beskatning af alkoholholdige drikke, gælder det nu nydelsen, smagen og interessen for selve bryggeprocessen.
En stor hjælp når man vil brygge selv er, at det nu er enkelt at købe gode råvarer og ingredienser, som malt i mange afskygninger og flere former for gær og ikke mindst humle. Udstyr er også til at købe, ligesom opskrifter med angivelse af mængder er til at få. Bryggeprocessen er heller ikke nogen hemmelighed, men her er vi inde på hvorfor vi har udgivet disse to dvder. Kort sagt bryg din egen øl
Brygge Processen
I princippet skal du bare have noget vand, maltet byg, humle og lidt gær, så kan du lave øl. I praksis er det langt sværere og det skyldes først og fremmest at ølbrygning er en biologisk proces, hvor en mængde faktorer spiller ind på det enkelte resultat. Og det er lige som med at skulle forklare andre hvordan man binder snørebånd - det er meget enklere at vise hvordan man gør, end at beskrive det i ord. Derfor er der nu, med de to DVDer, mulighed for følge alle dele af bryggeprocessen for hjemmebryggere, inden for IPA-, stout-, hvede- og pilsnerbrygning. God fornøjelse!
Tendens
Der er en kraftigt stigende interesse for øl der er lagret og gerne med et årstal på etiketten. Det hænger naturligt sammen den generelt stigende interesse i kvalitetsøl – at lede efter og finde sit ”eget” brand, er en del af moderne storby identitet.
Og der er mening med galskaben. Selvom langt det meste øl smager bedst jo friskere der er, kan der, som vi kender det fra vin, være tale om udvikling af attraktive smagsindtryk i øl der lagres.
Generelt gælder at øl begynder at nedbrydes så snart det kommer på flaske, men afhængig af øltype, kan der være komponenter i øllen der gør at den kan leve længere, f.eks. alkoholstyrke og indhold af humle. Det er derfor overvejende stærke, kraftige øl der kan tåle en lagring.
Det er først og fremmest oxidering der har en skadelig indvirkning på øl, det giver sherry-lignende karakteristika eller hvad der undertiden betegnes som vådt pap. I sarte øl som en lys pilsnerøl, vil oxidation dominere (og ødelægge) smag og aroma, men i stærk ales som f.eks. Trappist ales, kan den vinøse karakter berigege øllen ved at tilføje smag og kompleksitet.
Ølentusiaster har længe diskuteret, hvilken rolle flaskestørrelse spiller i modning af øl. For eksempel, hvordan en årgang belgiske Scaldis Noel modnes i en 25 centiliter flaske, sammenlignet med den samme øl i en 1,5 liters magnum flaske? Øl i større flasker er mindre udsat for luft i hovedet plads i forhold til den samlede mængde øl på flaske, så de større flaske reducerer risikoen for over-oxidation.
Fra hjemmesiden: www.brygdinegenoel.dk